Diese Website ist leserunterstützt. Wenn Sie auf einen Link klicken und etwas kaufen, erhalten wir möglicherweise eine kleine Provision, ohne dass Ihnen dadurch Mehrkosten entstehen. Dankeschön!

< Übersicht >

Luftfahrt - Niederlande: Bücher - Marine Luchtvaartdienst (MLD)

Ein Buch über den niederländischen Marinefliegerdienst? Hier finden Sie Bücher zur Geschichte und die Flugzeuge des Marine Luchtvaartdienst (MLD).

Dornier Wal - de eerste grote zeeverkenner van de Marine Luchtvaartdienst

In het trio van grote vliegboottypen, welke voor de tweede wereldoorlog bij de Marine Luchtvaartdienst in gebruik waren, neemt de Dornier Wal een uitzonderlijke plaats in. Het was de eerste maritieme verkenner, welke in serie aan de Koninklijke Marine in Nederlands-Indië werd geleverd en aldaar dan ook in een tijdsbestek van bijna achttien jaar onafgebroken dienst heeft gedaan.

Deze tweemotorige hoogdekker heeft ook in de Nederlandse vooroorlogse luchtvaart een zeer bijzondere plaats verworven. Als eerste geheel uit lichtmetaal vervaardigde vliegboot werd de Wal sinds 1927 door de N.V. Maatschappij voor Vliegtuigbouw Äviolanda'' te Papanedracht in licentie gebouwd.

Produktinformation

Autor:Nico Geldhof
Ausführung:352 Seiten, 30.5 x 22 x 3 cm, Hardcover
Abbildungen:zahlreiche farbige und s/w-Abbildungen
Verlag:Uitgeverij Geromy B.V. (NL, 2014)
EAN:9789081893602
Buch: Dornier Wal - de eerste grote zeeverkenner van de Marine Luchtvaartdienst

Dornier Wal - de eerste grote zeeverkenner van de Marine Luchtvaartdienst

Sprache: Niederländisch

Kaufen bei Amazon DE

The Dutch Naval Air Force Against Japan - The Defense of the Netherlands East Indies, 1941-1942

December 7, 1941, opened up a new theater of war in the Pacific and a new threat for what was then the Netherlands East Indies. The Dutch, with their Naval Air Force or Marine Luchtvaart Dienst (MLD), made a significant - and often overlooked - contribution to the Allied effort.
With their 175 aircraft, the MLD in Southeast Asia outnumbered American and British naval air reconnaissance forces combined. Three months of intense fighting left the Dutch bereft of thousands of naval personnel and over 80 percent of their aircraft.

This work details the actions of MLD during the Japanese invasion of the Netherlands East Indies. Beginning with a look at the origins of the MLD, it provides an overview of the force, including an analysis of its aircraft, equipment, personnel and training. Operations of the United States Navy and Royal Air Force seaplane units are included in order to provide a thorough history of the campaign.
Final chapters cover the MLD's ill-fated attempts at evacuation of the island battleground and offer an overall review of the MLD's performance.
Appendices contain such information as Allied and Japanese aircraft specifications, squadron tables of organization, and MLD bases and operational areas. The result is by far the most comprehensive English-language account of the Allied naval air war in the Netherlands East Indies.

Produktinformation

Autor:Tom Womack
Ausführung:217 Seiten, 25.5 x 17.5 x 1.2 cm, Softcover
Abbildungen:44 Fotos, Karten
Verlag:McFarland & Co Inc (USA, 2006)
EAN:9780786423651
Buch: The Dutch Naval Air Force Against Japan - The Defense of the Netherlands East Indies, 1941-1942

The Dutch Naval Air Force Against Japan - The Defense of the Netherlands East Indies, 1941-1942

Sprache: Englisch

Kaufen bei Amazon DE

Dutchies in de Fleet Air Arm - Nederlandse marinevliegers in dienst bij de Fleet Air Arm tijdens de Tweede Oorlog

Nico Geldhof beschrijft in dit boek de geschiedenis van een kleine groep Nederlandse vliegers in 1943. Zij werden na afloop van hun brevet opleiding bestemd voor operationele dienst op de vliegkampschepen van de Royal Navy. Na de beëindiging van de hiervoor benodigde training volgde hun plaatsing als marinejachtvlieger in de boord squadrons van de Fleet Air Arm.

Tijdens de oorlogsperiode van juni 1944 tot Victory Japan Day op 15 augustus hebben zij een opmerkelijke bijdrage geleverd. Hun eerste optreden betrof een serie luchtaanvallen op het Duitse slagschip Tirpitz. Hierna volgde een reeks van luchtacties in het Middellandse Zeegebied.

Vanaf begin 1945 keerde de Royal Navy terug in Zuidoost Azië en de Pacific. De Nederlandse marinejachtvliegers hebben ook hier een uitstekende prestatie geleverd! Drie van hen werden belast met het bevel over een Brits boord squadron. Na de Tweede Wereldoorlog hebben zij de basis helpen leggen bij de introductie van het carrierbedrijf binnen de Koninklijke Marine, Hun kennis van zaken, maar bovenal hun oorlogservaring bleek hierbij zeer waardevol te zijn.

Produktinformation

Autor:Nico Geldhof
Ausführung:260 Seiten, 30.5 x 21.5 x 2.5 cm, Hardcover
Abbildungen:zahlreiche farbige und s/w-Abbildungen
Verlag:Uitgeverij Geromy B.V. (NL, 2007)
EAN:9789067203982
Buch: Dutchies in de Fleet Air Arm - Nederlandse marinevliegers in dienst bij de Fleet Air Arm tijdens de Tweede Oorlog

Dutchies in de Fleet Air Arm - Nederlandse marinevliegers in dienst bij de Fleet Air Arm tijdens de Tweede Oorlog

Sprache: Niederländisch

Kaufen bei Amazon DE

De vliegtuigen van 320 squadron - Royal Dutch Naval Air Service 1940-1946

Nooit is er zo een complete uitgave verschenen in de Nederlandse taal over de geschiedenis van het 320e squadron van de Koninklijke Marine in de Tweede Wereldoorlog.
Het boek 'De vliegtuigen van 320 Squadron' beschrijft de vliegtuigen van het 320-ste squadron tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 325 pagina's wordt aan de van hand van vele foto's en gedetailleerde tekeningen, de roemrijke vliegtuigen van dit squadron besproken.

Aan bod komen de Fokker T VIIIw; de Avro Anson; de Hudson en de B-25 Mitchell. In overzichtelijke hoofdstukken beschrijft dhr. Geldhof de types, de geschiedenis per vliegtuig, bewapening, radar, camouflagepatronen.

Produktinformation

Autor:Nico Geldhof
Ausführung:325 Seiten, 30.5 x 21.5 x 2.6 cm, Hardcover
Abbildungen:reich illustriert
Verlag:Uitgeverij Geromy B.V. (NL, 2006)
EAN:9789067203975
Buch: De vliegtuigen van 320 squadron - Royal Dutch Naval Air Service 1940-1946

De vliegtuigen van 320 squadron - Royal Dutch Naval Air Service 1940-1946

Sprache: Niederländisch

Kaufen bei Amazon DE

De Consolidated Catalina - in gebruik bij de Marine Luchtvaart Dienst en bij civiele operators

Een van de meest opmerkelijke en ook succesvolle vliegtuigtypen uit de periode van de watervliegerij is ongetwijfeld de Consolidated PBY geweest. In de Tweede Wereldoorlog heeft de Marine Luchtvaartdienst eerst in Nederlands-Indië en naderhand vanuit Ceylon, Afrika en Australië met de Catalina 's geschiedenis geschreven. Na een langdurige en moeizame dienstperiode in het naoorlogse Oost-Indië en Nieuw Guinea werd het Cat-tijdperk in 1957 voorgoed afgesloten.

Nico Geldhof (1929) heeft al jarenlang een fascinatie voor de historie van de Marine Luchtvaartdienst. Sinds zijn pensionering is hij als vrijwillig medewerker verbonden aan het voormalige Instituut voor Maritieme Historie, dat sedert 2005 na een fusie is opgenomen in het thans geheten Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) in Den Haag. Dankzij de geboden faciliteiten van genoemde instellingen kon een diepgaand onderzoek naar diverse facetten uit de rijke MLD-historie worden gepleegd.

Produktinformation

Autor:Nico Geldhof
Ausführung:320 Seiten, 30.5 x 21.5 x 3.2 cm, Hardcover
Abbildungen:reich illustriert
Verlag:Uitgeverij Geromy B.V. (NL, 2017)
EAN:9789081893688
Buch: De Consolidated Catalina - in gebruik bij de Marine Luchtvaart Dienst en bij civiele operators

De Consolidated Catalina - in gebruik bij de Marine Luchtvaart Dienst en bij civiele operators

Sprache: Niederländisch

Kaufen bei Amazon DE

Breguet Atlantic - In dienst bij de Marine Luchtvaartdienst 1969 - 1984

De Atlantic is als NAVO-project in de 50-er jaren van de vorige eeuw ontwikkeld. Als de ministerraad in juli 1968 besluit om negen vliegtuigen van het type te bestellen zijn delen van de productielijn al gesloten. De eerste vier Atlantics voor de marineluchtvaartdienst zijn dan ook oorspronkelijk bestemd voor de Franse (en Duitse) marine.
Door de marine wordt de Atlantic aangeschaft omdat door het buitendienst stellen van het vliegkampschip Hr. Ms. Karel Doorman de daarop gebaseerde vliegtuigen, bestemd voor de onderzeebootbestrijding, door beperkte capaciteit niet meer functioneren.
Bij de marineluchtvaartdienst wordt de Atlantic aangeduid als SP-13A en in gebruik genomen bij het VSQ 321 op het Marine Vliegkamp Valkenburg. De Atlantics krijgen de registraties 250 tot en met 258.

Zowel in nationaal als internationaal verband wordt door het VSQ 321 met de Atlantic deelgenomen aan oefeningen. Met detacheringen in voornamelijk Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en IJsland is de Nederlandse Atlantic jarenlang een bekende verschijning in het internationale luchtruim.
In tegenstelling tot de Neptune van VSQ 320 is de Atlantic sporadisch te zien in het Caribische gebied.

De plaatsvervangend Chef van de Marinestaf schrijft eind 1974 dat de ernstige aanloopmoeilijkheden na de indienstneming bij de marineluchtvaartdienst op het gebied van logistiek en documentatie praktisch zijn verholpen en de materiële gereedheid zeer redelijk is. De Atlantic is operationeel goed bruikbaar maar niet meer een modern wapensysteem. De Atlantics moeten dan ook in het begin van de 80-er jaren worden vervangen.
Op 1 januari 1985 valt het doek. De Atlantic is van 1969 tot en met 1984 bij de marineluchtvaartdienst in gebruik geweest.

Produktinformation

Autor:Martin de Boer
Ausführung:128 Seiten, 30.5 x 22 x 1.8 cm, Hardcover
Abbildungen:reich illustriert
Verlag:Uitgeverij Geromy B.V. (NL, 2019)
EAN:9789082858143
Buch: Breguet Atlantic - In dienst bij de Marine Luchtvaartdienst 1969 - 1984

Breguet Atlantic - In dienst bij de Marine Luchtvaartdienst 1969 - 1984

Sprache: Niederländisch

Kaufen bei Amazon DE

< Nach oben >Letzte Aktualisierung:24-02-2024