Menü

Diese Webseite enthält bezahlte Links

Elektrische Triebzüge - Niederlande: Bücher (1/2)

Bildbände über die Geschichte, Typen und Technik der niederländischen elektrischen Triebzüge (1/2).

Blokkendozen op het spoor - Het roemruchte Materieel '24 van NS

Begin jaren twintig van de vorige eeuw werd besloten een deel van het Nederlandse spoorwegnet te elektrificeren. Exploitatie met elektrische treinen was economisch gezien veel aantrekkelijker dan het gebruik van stoomtreinen, zo was gebleken met elektrische tractie op de Hofpleinlijn tussen Rotterdam en Scheveningen.

Tussen 1924 en 1932 werden door de Nederlandse Spoorwegen 259 rijtuigen voor de elektrische dienst in gebruik genomen, waarvan de helft bestond uit zogenoemde motorrijtuigen. Deze stalen rijtuigen, aangeduid als Materieel '24, bestonden uit tien verschillende types en konden tot bijna elke gewenste samenstelling gecombineerd worden. Vanwege het robuuste, vierkante uiterlijk kregen deze treinen de naam blokkendozen. Tot op de dag van vandaag een begrip bij de spoorwegliefhebber.

"Blokkendozen op het spoor" neemt de lezer mee door de boeiende geschiedenis van dit roemruchte materieel. Een lange geschiedenis, want na het einde van de blokkendozen als treinstellen in de reizigersdienst kregen deze rijtuigen functies van uiteenlopende aard, variërend van motorpost- tot museumrijtuig. Ook aan die periode, die tot de dag van vandaag doorloopt, wordt veel aandacht besteed.
Van de vele schitterende foto's in dit boek, waarvan een groot deel afkomstig is uit de nalatenschap van N.J. van Wijck Jurriaanse, zijn talrijke nog niet eerder gepubliceerd. Materieeltekeningen en overzichten maken "Blokkendozen op het spoor" compleet.

Autor:Carel van Gestel
Ausführung:160 Seiten, 29 x 22 x 2 cm, gebunden
Abbildungen:380 farbige und s/w-Abbildungen, 24 Zeichnungen
Verlag:Uitgeverij Wbooks (NL, 2022)
EAN:9789462585133
Buch: Blokkendozen op het spoor - Het roemruchte Materieel '24 van NS

Blokkendozen op het spoor - Het roemruchte Materieel '24 van NS

Sprache: Niederländisch

Kaufen bei Amazon DE

Stroomlijn op het spoor - Het eerste gestroomlijnde materieel van de Nederlandse Spoorwegen

In de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw staat bij het ontwerpen van vervoersmiddelen een zo laag mogelijke luchtweerstand voorop. Zo doet behalve bij het weg- en vliegverkeer ook bij de spoorwegen de stroomlijnvorm zijn intrede.
In Nederland zorgt in 1934 de introductie van het driedelige dieseltreinstel voor een ware sensatie. Zoiets futuristisch is nog nooit vertoond! De stroomlijnvorm van deze zogenoemde diesel-drie zal gedurende enkele decennia het beeld van de spoorwegen in Nederland bepalen. Spoedig verschijnen ook elektrische treinstellen met deze vorm en wordt in navolging van het buitenland geëxperimenteerd met een stroomlijnbeplating voor stoomlocomotieven.

"Stroomlijn op het spoor" biedt de lezer in kleur en zwart-wit een uniek beeld van het Nederlandse spoorwegmaterieel uit de jaren dertig en het begin van de jaren veertig, vanaf de bouw tot de buitendienststelling en tenslotte sloop.
Bekende spoorwegfotografen hebben hun medewerking verleend aan het boek door spectaculaire, vaak nog onbekende foto's beschikbaar te stellen.

Autor:Carel van Gestel
Ausführung:192 Seiten, 28 x 21 cm, gebunden
Abbildungen:340 farbige und s/w-Abbildungen
Verlag:Uitgeverij Wbooks (NL, 2021)
EAN:9789462584242
Buch: Stroomlijn op het spoor - Het eerste gestroomlijnde materieel van de Nederlandse Spoorwegen

Stroomlijn op het spoor - Het eerste gestroomlijnde materieel van de Nederlandse Spoorwegen

Sprache: Niederländisch

Kaufen bei Amazon DE

Andere Bücher in dieser Kategorie:

Hondekoppen - Vergeeld maar niet vergeten

Hondekoppen - Vergeeld maar niet vergeten

Frank Oude Elferink

Niederländisch | gebunden | 80 S. | 2018Letzte Aktualisierung:21-05-2024