Menu

This web page contains paid links

Ship engine factories - Netherlands: books - history

A book on Dutch ship engine factories? Here are books on Bolnes, Brons, Industrie, Kromhout, Stork, Werkspoor and other manufacturers.

Stuwkracht in Staal - Motorenfabriek Bolnes Krimpen aan de Lek en / Motorenfabriek Smit & Bolnes Kinderdijk - Zierikzee

Johann Hendrik van Cappellen was het aan wie in 1885 een vergunning werd verleend voor het oprichten van een Fabriek voor Stoom en andere Werktuigen te Bolnes. Van Cappellen begon met een eigen gieterij waar o.a. lieren, slagscharen, buigbanken en ponsmachines werden vervaardigd.
In 1909 kwam de eerste tweetakt gloeikopmotor met carterspoeling ten tonele. In 1910 verhuisde men wegens een te krappe behuizing van Bolnes naar het riviereiland "De Zaag" te Krimpen aan de Lek, gelegen tegenover de plaats Bolnes. Tot 1935 leverde men gloeikopmotoren met de o zo bekende kruishoofden en leibanen, gelijk de vele stoommachines die men tussentijds ook produceerde.

Tussentijds was men middels eigen ontwikkelingen overgegaan tot de productie van echte dieselmotoren, vanaf 1928 werden de Bolnes dieselmotoren met naar wens met een open of gesloten motorvoet, geproduceerd.
In 1949 kwam de eerste volledig gelaste Bolnes motor gereed. Deze motor bleek naast een uitvoering als land- en scheepsmotor ook uitstekend geschikt voor toepassingen in de vele soorten baggerschepen.

Doordat de motor "maar" 50 pk per cilinder produceerde en de vraag in vooral de baggerwereld naar meer vermogen groot was, heeft dhr. Dick Leonardus Hendrik Smit, als adjunct-directeur in het familiebedrijf L. Smit & Zoon N.V. te Kinderdijk werkzaam, het plan opgevat om in overleg met de familie Van Cappellen de Bolnes motor in een vergrote uitvoering bij de Machinefabriek te Kinderdijk te gaan bouwen.
De vergrote Bolnes motor kwam als "Smit-Bolnes" motor op de markt.
Vanaf 1954 tot aan 1960 werden de Smit-Bolnes motoren te Kinderdijk geproduceerd, nadien is de productie verplaatst naar een nieuwe motorenfabriek van Smit & Bolnes te Zierikzee.

In dit boek wordt de geschiedenis van beide fabrikanten verteld. Ook komen alle geproduceerde motortypes aan bod.

Deel 5 uit de serie "Nederlandse fabrikanten van land- en scheepsmotoren".

Author:Jan Vegter
Specs:288 pages, 30.5 x 21.5 x 2.2 cm / 12 x 8.5 x 0.87 in, hardback
Illustrations:numerous photographs and drawings
Publisher:Profiel BV (NL, 2017)
EAN:9789052945958
Book: Stuwkracht in Staal - Motorenfabriek Bolnes Krimpen aan de Lek en / Motorenfabriek Smit & Bolnes Kinderdijk - Zierikzee

Stuwkracht in Staal - Motorenfabriek Bolnes Krimpen aan de Lek en / Motorenfabriek Smit & Bolnes Kinderdijk - Zierikzee

Language: Dutch

Buy from Amazon UK

Paul van Vlissingen & zoon - Ondernemers in stoom

Paul van Vlissingen (1797-1876) is een pionier op het gebied van stoomenergie. Met zijn Amsterdamsche Stoomboot Maatschappij opent hij als eerste in Nederland een overzeese stoomscheepvaartverbinding: van Amsterdam naar Hamburg.
Met Abraham Dudok van Heel start hij de Kon. Fabriek voor Stoom- en andere Werktuigen Paul van Vlissingen & Dudok van Heel. Ze bouwen de eerste ijzeren stoomschepen met schroef in Nederland, de eerste stoomlocomotieven in Nederland, balansen voor de stoomgemalen Cruquius en Lijnden voor het droogleggen van de Haarlemmermeer en stoommachines voor de suikerindustrie in Suriname, Indië en West-Brabant.

Zoon Paul Cornelis (1829-1906) bouwt het bedrijf vanaf 1850 verder uit. Hij neemt grote werken aan, zoals de constructie van het grootste droogdok in Azië. Hij participeert in de bouw van het Paleis van Volksvlijt en bouwt in 1870 de langste brug van Europa, de spoorbrug over het Hollands Diep bij Moerdijk.
Maar het bedrijf gaat failliet en Paul C. emigreert naar Noord-Amerika. Aan het eind van de eeuw komt hij terug en is hij tot zijn dood opzichter van het Stedelijk Museum in Haarlem, het latere Frans Hals museum.
De Fabriek maakte ondertussen een doorstart onder de naam Werkspoor.

Dit boek is een bedrijfsgeschiedenis over een tijd dat bedrijven nog vooral familiebedrijven zijn. Het is daarmee ook een dramatische familiegeschiedenis, die zich uitstrekt over de hele 19de eeuw. Het is een verhaal over pioniers, over voorlopers.

Author:Peter Sigmond
Specs:312 pages, 24 x 17 cm / 9 x 6.7 in, hardback
Illustrations:profusely illustrated
Publisher:Uitgeverij Wbooks (NL, 2021)
EAN:9789462583924
Book: Paul van Vlissingen & zoon - Ondernemers in stoom

Paul van Vlissingen & zoon - Ondernemers in stoom

Language: Dutch

Buy from Amazon.com
Buy from Amazon UK
Buy from Amazon CAN
< Top >

Related titles:

Het kloppend hart - ASM 1889-1978

Het kloppend hart - Arnhemsche Scheepsbouw Maatschappij 1889-1978

Marlies Hummelen, Piet van Cruyningen, Joke Korteweg

Dutch | paperback | 281 p. | 2011

Turfschuiten en kustvaarders

Turfschuiten en kustvaarders - Een geschiedenis van de Groninger scheepsbouw

Ingrid Wormgoor

Dutch | paperback | 235 p. | 2016Last update:15-06-2024